Половин България от понеделник е под карантина заради разрастващата се епидемия

...
Половин България от понеделник е под карантина заради разрастващата се епидемия
Коментари Харесай

Половин България е под карантина заради чумата по свинете

Половин България от понеделник е под карантина поради разрастващата се зараза от африканска чума по свинете. Но под засилен надзор ще бъдат и всички области, в които има регистрирани индустриални свинекомплекси. Наред с оповестеното изключително състояние в няколко области в Северна България стартира и непоколебим надзор за нерегламентиран транспорт на свинско месо през старопланинските проходи Шипка и Хаинбоаз. За контрол на животните, които постъпват в кланиците, ще се грижат непрекъснато ветеринари и военна полиция.

Това стана ясно след вчерашното съвещание на националния щаб по епизоотиите, който се управлява от вицепремиера Томислав Дончев. Щабът се привиква за първи път от септември предходната година, когато заседава заради чумата по дребните преживни животни, макар че от две седмици насам болестта по прасетата порази три от най-големите ферми - в русенските села Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Само в тях би трябвало да бъдат евтанизирани и загробени към 90 000 животни.

Досега са регистрирани 22 огнища на заразата в 6 области - Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. След съвещанието на щаба бе решено да се вкарат 20-километрови карантинни зони около всички индустриални свинекомплекси в България. " В тях няма да се позволява развъждане на прасета без обезпечена биосигурност и ще бъде засилен контролът за придвижване на животни ", разгласи земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че в тези зони не би трябвало да има персонални стопанства и развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност. Реално това значи, че всички свине, отглеждани в по този начин наречения " заден двор ", би трябвало да бъдат заколени. От Агенцията по храните също приканват хората да стартират да колят домашните свине, като припомнят, че месото би трябвало да премине термична обработка.

Извънредно състояние до момента е оповестено в областите Русе, Плевен, част от Бургас, Враца, Велико Търново и Добрич. Единствено в Добрич до момента няма открито огнище на чума, само че поради концентрацията на индустриално произвеждане там регионалният шеф подреди до 5 август да бъдат премахнати всички домашни свине - мярка, която би трябвало да е приложена в цялата страна още от предходната година.

Регистрираните индустриални свинекомплекси у нас са 65, като 3 от тях към този момент са обхванати от болестта. Новите ограничения ще обзет останалите 62 комплекса. Защо това не е направено до момента, откогато стана ясно, че чумата е на границата ни, не бе обяснено. Реално промишленото произвеждане на прасета у нас е съсредоточено в Северна централна, Североизточна и Югоизточна България. Ако оповестените през вчерашния ден ограничения бъдат приложени, действително всички свине, отглеждани отвън свинекомплексите, ще би трябвало да бъдат изколени.

Епизоотичната комисия е взела решение кланиците да бъдат под непрекъснато наблюдаване от ветеринарен доктор и военна полиция. Целта е да не се позволява кръвопролитие на нерегламентирани домашни прасета, които не са от обекти със съответното равнище на биосигурност. У нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за кръвопролитие на прасета. Освен това още от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно която всички претенции за площадки за загробване на животни ще бъдат съгласувани в оптимално къс период, с цел да няма закъснение. „ Тази седмица всички задължени лица би трябвало да дефинират площадки и в свинекомплексите, и в обитаемоте места “, изясни министър Танева. Тя не посочи дали това е част от превантивните ограничения, които би трябвало да са взети от дълго време, или подготовка за възможен пик на болестта.

Освен инспекциите по старопланинските проходи се работи и по сигнали за нерегламентирани борси на месо. 

По мотив обезщетенията Десислава Танева припомни, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата съгласно настоящата разпоредба. След това страната ни предстои на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се чака компенсацията да бъде 75%.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР